Aga Khan Membuang Joki Budak Nakal Yang Menyiku Lawan Dari Kuda
toto

Aga Khan Membuang Joki Budak Nakal Yang Menyiku Lawan Dari Kuda

Salah seorang joki lumba kuda Perancis yang paling berjaya, Christophe Soumillon, telah dipecat oleh Aga Khan kerana menyiku pesaing daripada Data Pengeluaran SGP kudanya.

Christophe Soumilon
Christophe Soumillon, kiri atas dan tengah, menyiku Rossa Ryan dari pelana. Dia telah dilarang berlumba selama enam bulan. (Imej: Getty/Sky Sports)
Soumillon juga dilarang berlumba selama enam bulan kerana insiden itu, yang berlaku Jumaat lalu semasa perlumbaan Prix Thomas Byron di Saint-Cloud, Paris.

Joki itu, 41, kelihatan menghentam rakan penunggangnya, Rossa Ryan, pada pertengahan perlumbaan dengan siku terbang, menyebabkan dia terjatuh dari pelana. Ryan tidak cedera, tetapi insiden itu mengejutkan dunia perlumbaan dan membawa kepada larangan enam bulan daripada sukan itu untuk Soumillon.

Apabila Joki Menyerang
Pada hari Selasa, kontrak Soumillon dengan perlumbaan yang dihormati dan Togel Sidney operasi pembiakan Aga Khan Studs (AKS) telah koyak. Jutawan Aga Khan  adalah peternak pemilik paling berpengaruh di Perancis dan pemenang rekod.

“Berikutan insiden Jumaat lalu di Saint-Cloud, yang mengakibatkan kejatuhan Rossa Ryan, Aga Khan Studs telah mengambil keputusan untuk menghentikan penahan mereka dengan joki Christophe Soumillon berkuat kuasa serta-merta,” kata AKS dalam satu kenyataan.

“Mulai minggu ini dan seterusnya, Soumillon mungkin masih menunggang sutera Aga Khan mengikut budi bicara jurulatih Perancis dan pasukan Aga Khan Studs. Pada peringkat ini, tiada niat untuk mengekalkan joki di Perancis untuk masa hadapan,” tambahnya.

Soumillon memberitahu The Racing Post dia “kecewa” kehilangan pemainnya dengan AKS tetapi “berbesar hati” telah memegang jawatan itu untuk sekian lama.

Saya sedar bahawa saya mempunyai jambatan untuk dibina semula, berazam untuk menunjukkan komitmen dan keinginan kepada pemilik dan jurulatih yang ingin menggunakan perkhidmatan saya,” katanya.

Ini kali kedua Soumilon dipecat oleh AKS. Yang pertama adalah pada tahun 2009, apabila dia membuat kenyataan tidak berwarna tentang seorang jurulatih yang dihormati semasa majlis makan malam gala.

Kemenangan Kontroversial
Penggantungan 60 hari Soumillon tidak bermula sehingga 14 Oktober. Secara kontroversi, itu bermakna dia dapat menyertai perlumbaan pada hujung minggu, menunggang “Erevann” untuk memenangi Prix Daniel Wildenstein pada hari Sabtu.

Badan induk perlumbaan Perancis, France Galop, mengesahkan ia tidak mahu Soumillon berada di sana, dan ia sedang meninjau untuk mengubah peraturan Pengeluaran HK supaya larangan masa depan boleh digubal serta-merta.

“Kami tidak boleh gembira dengan apa yang berlaku [Jumaat], dan kami tidak gembira dengan publisiti buruk yang dibawanya kepada perlumbaan. Tetapi kami hanya boleh bekerja dengan peraturan sedia ada,” kata ketua eksekutif France Galop, Olivier Delloye.

“Kami tidak boleh mencipta peraturan baharu dalam sekelip mata, malah mengikut situasi buruk seperti yang kami lihat pada hari Jumaat. Kami perlu menggunakan peraturan seperti sedia ada dan memikirkan bagaimana ia boleh diperbaiki,” tambahnya.